нови коли
нови коли / Gulliver/Getty Images
Кризата на пазара на полупроводници може да доведе до намаляване на световното производство на автомобили през 2021 г. със 7-9 милиона. Това сочи задълбочен анализ на Boston Consulting Group (BCG).

"Въз основа на анализ на данни от световната автомобилна индустрия, BCG прогнозира, че 7 до 9 милиона превозни средства няма да бъдат произведени тази година поради недостиг на полупроводници", се казва в проучването.

Къде карат най-скъпите и бързи полицейски коли в света? (ВИДЕО)

През първото тримесечие на тази година спадът на произведени автомобили е около 1,4 милиона бройки, през второто тримесечие - 2,6 милиона. През третото и четвъртото тримесечие, според прогнозите на BCG, поне от 3 до 5 милиона автомобили няма да бъдат произведени.

Авторите на изследването отбелязват, че проблемът не е от сега. Той се е зародил още преди пандемията, но се е влошил заради нарастващото търсене на проводници от производители на стоки от други категории, особено потребителска електроника, както и от влиянието на метеорологичните условия върху доставките, и други форсмажорни събития (пожар във фабрика за чипове в Япония, например). Най -значителни производствени загуби през първите шест месеца на 2021 г. е понесъл конгломератът Ford, който е произвел над 700 хиляди бройки автомобили по-малко, Stellantis (собственик на марките Chrysler, Citroеn, Dodge, Fiat, Jeep и др.) - със спад от почти 600 хиляди бройки, и Renault-Nissan-Mitsubishi - със спад от повече от 415 хиляди автомобила.

Когато ВАЗ, ГАЗ и ЗАЗ бяха властелините на пътя

Експертите се опасяват, че ковид-пандемията, и особено новите щамове, ще се отразят най-пагубно на производството на електрически автомобили.
БГНЕС