ДДС-ставката за храните и лекарствата остава непроменена
ДДС-ставката за храните и лекарствата остава непроменена / Thinkstock/Getty Images
ДДС-ставката за храните и лекарствата се запазва
76405
ДДС-ставката за храните и лекарствата се запазва
  • ДДС-ставката за храните и лекарствата се запазва

Депутатите отхвърлиха предложението на Атака за премахване на ДДС-то върху храните, лекарствата и учебниците, които са произведени в България.

Предложението породи скандал в пленарната зала между Атака и Патриотичния фронт. Започнаха и обвинения коя от двете националистически сили се е сетила първа да предложи гъвкаво облагане с ДДС.

Социалистът Георги Кадиев обясни, че е разумно да се премахне ДДС-то на лекарствата, но не и при храните, защото това ще доведе до значителни загуби за хазната.

В момента смъртността в България е по-висока, отколкото в държави като Либерия и Сиера Леоне, където бушува вирусът Ебола, каза Илиан Тодоров от Атака и попита коя е държавата от третия свят - Сиера Леоне или България. "Това е нашата цел - да намалим цената на лекарствата за българските граждани, защото те в момента нямат възможност да ги купуват. Добре знаете, че редица лекарства, които са произведени на територията на България, са по-скъпи за българина от същите в Македония, Сърбия и Турция", аргументира се той.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт каза на колегите си от Атака, че законопроектът им е непрофесионално подготвен. "Копирайки програмата на Патриотичния фронт, провеждате едни изпреварващи мероприятия, които да изпреварят добре подготвения законопроект, който в момента изработваме", каза Симеонов.

"Вие от Атака сте толкова безлични популисти, че за първи път като влязохте в парламента, бродеха педофили от вашата парламентарна група в кулоарите, а сега бродят популисти", каза Красимир Каракачанов от ПФ, като за тази реплика парламентарният председател Цецка Цачева му направи забележка.

Каракачанов сподели, че е възнамерявал да подкрепи предложението на Атака, защото такова има и в програмата на неговата формация, но не го е направил. "Вие всъщност не целите да решите проблема. Ако някой си е направил труда да прочете законопроекта, ще види, че той е пълен и с правописни грешки. Ако нямате кой да ви пише грамотно, ще ви дам нашата секретарка да ви пише законопроектите", обърна се Каракачанов към депутатите от Атака.

Георги Кадиев каза от парламентарната трибуна, че съжалява за получилата се "лека профанизация" по време на дебата, а по думите му въпросът е изключително важен - дали България трябва да остане с единна ДДС-ставка или трябва да има преференциални ставки. Политиката на финансовото министерство и на всички български правителства от 10 години насам е единна ставка за ДДС, припомни той. Кадиев сподели, че не подкрепя законопроекта в частта му за храните, още повече че от това би произлязла най-голяма загуба за бюджета, но би го одобрил в частта за лекарствата.