ДДС няма да се разсрочва при лизинг
ДДС няма да се разсрочва при лизинг / netinfo

От следващата година лизинговите компании ще са задължени да внасят целия дължим данък добавена стойност по сделката още при сключването на договора за разсрочено плащане. Това стана ясно по време на дискусия за ДДС системата в България след присъединяването към Европейския съюз.

Дължимият 20 процента данък добавена стойност по лизинговата сделка няма да се разсрочва във времето. Според Министерство на финансите компаниите от бранша могат да не поискат от клиентите си плащането му веднага, но те трябва още с подписването на договора да го преведат.

Лизингодателите от своя страна са против тази система на работа, тъй като така работата им ще се обезсмисли и ще се блокира цялата им дейност. От Националната агенция за приходите обявиха, че от 1 януари ще има нови формуляри на фактури, които ще включват допълнителни реквизити.

Всички търговци трябва да се снабдят с тях още до края на годината и да ги заверят в службите на приходната администрация. Само така от началото на 2007-ма няма да се блокира търговската дейност на фирмите. До Коледа дружествата ще получат от Националната агенция за приходи и писма с новите идентификационни номера по системата VIES.

Това е важно за тези, които търгуват с Европейския съюз. Към края на годината се очаква преизпълнението на данъчните и осигурителните приходи да достигне 7,9 на сто, съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина.

Според нея това ще бъде своеобразен рекорд, какъвто данъчната администрация е постигала за последно през 2000 година. Към 17 ноември приходите в хазната от данъци и осигуровки са достигнали 6 милиарда и 700 милиона лева.