Дават над 100 000 лева допълнително за фермери
Дават над 100 000 лева допълнително за фермери / снимка: БГНЕС

Допълнителен ресурс от над 100 000 лв. ще бъде отпуснат за животновъдите в страната. Решението беше взето на последното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд Земеделие". 24 600 лв. от сумата е допълнение към схемата de minimis за фермерите от района на Хасково, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Смолян, чиито животни или кошери са били унищожени при тежките снеговалежи през месец март, както и за стопаните от Сливен, пострадали от мълния през миналата година.

На пострадалите стопани от областите Кърджали и Смолян към момента са изплатени 817 558 лв. Допълнителните средства са за фермери, които са включени в регистър на земеделското министерство за издадени констативни протоколи и не са били подпомогнати при първоначалния прием на заявления. Срокът за подаване на документите за подпомагане е от 18 до 29 май. Помощта ще бъде изплатена до 5 юни.

Останалите 75 752 лв. са допълнителен ресурс към „Държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия" за миналата година.