Дават алтернативни звезди на хотелите
Дават алтернативни звезди на хотелите / DarikNews.bg, архив

Алтернативна категоризация за родните хотели е разработила Българската асоциация на експертите в туризма. Тя отново дава звезди, но нейните критерии са различни. Това обясни д-р Димитър Тодоров от организацията, който основно е работил по създаване на точковата система, съобщава в. "Стандарт".

Звездите, които се дават на хотелите, отново са от 3 до 5, но вместо само изисквания за самата сграда и дипломите на персонала, алтернативната категоризация следи и нивото на предлаганите услуги.

Всяка допълнителна екстра носи точки при оценяването, а звездите се дават според броя събрани точки. Категорията се дава на хотели, мотели, къщи за гости и вилни селища за срок от три години.

За определяне на категорията се плащат между 100 и 500 лв. за 36-те месеца, посочва още Тодоров. Цената зависи от броя на звездите.

Най-луксозните хотели се посещават тайно през годината, за да се следи дали няма промяна в качеството на обслужване, нивото на услугите, предлаганата храна, чистотата и реда, призна още -р Димитър Тодоров от организацията. Това става за сметка на собственика. Тайният клиент се настанява за максимален срок от две денонощия и след направената проверка представя сметката за осребряване на собственика.

Вече близо 20 хотела у нас и две къщи за гости са се категоризирали и със звездите за качество на бранша. Знакът, който клиентите могат да открият е звезди над земното кълбо и логото на Българската асоциация на експертите в туризма.