Дават 1,5 млрд лв. на земеделците
Дават 1,5 млрд лв. на земеделците / Дарик-Хасково

1,550 млрд. лв. ще бъдат разпределени по различните мерки за подпомагане на земеделските стопани за кампания 2016 година.

Изплащането на парите ще започне в края на годината. Това заяви в Хасково земеделският министър Десислава Танева, която присъства на подаване на заявление за подпомагане по Кампанията за директни плащания - 2016 г. в Областната земеделска служба. Парите се изцяло от евросубсидии.

В момента се извършват проверки от Земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие" относно заявените площи за компенсаторни плащания - за превръщането на обработваемите земи в постоянно затревени площи. Проверките са основно за това дали наистина декларираните земи са били обработваеми.

В млечния сектор кризата продължава, добави министър Танева.

„Мерките които приложихме, не доведоха до очаквания резултат. Пазарът не се стабилизира, а данните, с които приключва 2015 година, говорят за увеличение на производството на сурово мляко и намаление на търсенето с процент и половина.В момента подготвяме нов пакет от мерки, който трябва да намали обема на предлагането, тъй като увеличеното на търсенето е много по-сложен и на практика неуправляем процес, за да стабилизираме цените", каза още Десислава Танева.