Дават 1 млрд. лв. от излишъка за социални дейности и пенсии
Дават 1 млрд. лв. от излишъка за социални дейности и пенсии / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
1 млрд. лева от бюджетния излишък ще бъдат похарчени за социални дейности и пенсии, съобщи лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов след среща между синдикатите, ръководството на БСП и министрите на финансите, икономиката, здравеопазването и социалната политика. На срещата бе обсъдена и макрорамката на Бюджет 2009. 400 лв.минимална работна заплата поиска „Подкрепа", а от КНСБ намалиха мизата на 260 лв. В така подготвения проектобюджет за следващата година управляващите предвиждат минималната работна заплата да бъде 240 лв.

Парите от излишъка да бъдат използвани и за изготвянето на електронна здравна карта, предложи по време на двучасовия разговор лидерът на „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

„В спешен порядък да се изготви възможност и да се финансира даването на електронна здравна карта, за да се знае кой е прегледан, какво му е изписано, каква диагноза му е поставена”, каза д-р Тренчев.

И той, и лидерът на КНСБ настояха за намаляване на осигурителната вноска на работника с един пункт. От тройната коалиция предвиждат засега тя да бъде 8 процента, 10 на сто да поеме работодателят, а 12 процента - държавата. Социалистите ще трябва да убеждават коалиционните си партньори за намаляване на вноската на работника до 6 на сто, каквито са техните виждания, или поне до 7 на сто, както настояват от синдикатите.

Синдикатите се обявиха и срещу демонополизацията на здравната каса по предвидения в проекта Първанова-Цонев начин. По думите на Желязко Христов в проекта е вече нанесена корекция и 2-та процента от увеличението на здравната вноска ще отиват в НЗОК, а не в частните фондове. В това го уверил по време на срещата здравният министър д-р Евгений Желев. От името на ръководството на БСП Румен Петков обобщи: „По много голяма част от въпросите имаме и съгласие, и разбиране”.

Следващата седмица социалистите ще обсъдят исканията на синдикатите по бюджета за догодина и харченето на излишъка на Съвет на коалицията, съобщи Румен Петков.