Дарлинг вещае трудни времена за икономиката на Острова
Дарлинг вещае трудни времена за икономиката на Острова / снимка: EPA/BGNES

Британският финансов министър Алистър Дарлинг прогнозира "трудни времена" за икономиката на Острова, след публикуваните днес статистически данни за икономически спад през третото тримесечие, по-голям от очаквания, съобщи Ройтерс.

Говорейки пред телевизия Скай нюз, Дарлинг определи като "разочароващо" решението на извънредната среща на ОПЕК за намаляване на продукцията с 1,5 милиона барела дневно.

Финансовият министър подчерта, че е важно правителството да помогне на гражданите и бизнеса чрез намаляване на данъците за някои категории и дотиране на цените на енергията.

"Ако не направим това, сигурен съм, че заедно с други страни и ние ще навлезем в труден период", каза Дарлинг. "На фона на случващото се на глобалния кредитен пазар и ръста на цените на енергоносителите, е немислимо някои страни някак си да останат изключени от всичко това. То засяга всички и всеки един от нас", каза Дарлинг.

Той посочи, че за разлика от икономическите кризи през 70-те, 80-те и 90-те години, този път правителството на Острова е решено да направи всичко възможно за да помогне "на хората, които са загубили работата си да се върнат на работа и на бизнеса, изпаднал в затруднения да се възстанови".

"В този момент, това е ключовата роля на правителството и това е, което съм решен да направя", добави британският финансов министър. Статистическите данни публикувани днес сочат 0,5% свиване на икономиката през третото тримесечие на тази година, което е по-голямо от прогнозното и е първият икономически спад на Острова от 16 години насам.