Данък за старите коли, докато не отидат в морга
Данък за старите коли, докато не отидат в морга / netinfo

Собствениците на спрени от движение автомобили ще продължат да плащат данък, докато не предадат колата за рециклиране в лицензирана автоморга. Това е записано в промени на Закона за движение по пътищата, гласувани от транспортната комисия днес.

Промените в закона са подготвени съвместно от Министерството на околната среда и водите и КАТ. Текстовете предвиждат моторното превозно средство да се спира само с писмена декларация от собственика, че то ще бъде съхранявано в частен имот или ще бъде рециклирано. Като доказателство ще се изисква документ от лицензиран център за разкомплектоване. Ако собствениците продадат колата за ползване или скрап на физическо лице, те ще продължат да плащат данъци, решиха депутатите. Изоставените автомобили ще бъдат предавани за рециклиране от самата община, в която се намират. Една кола е изоставена, когато не е минала на преглед поне 3 години и собственикът й не е известен.

Промяната в закона се налага заради големия броя на изоставени автомобили по улиците. Част от депутатите дори предложиха в новия закон да се запише краен срок, в който собствениците на стари автомобили да ги предадат за старо желязо. В крайна сметка евентуален краен срок, както и глоби за спиране на тези коли на улицата, може да бъдат разписани в закона между първо и второ четене.

Пред депутатите от парламентарната комисия по транспорт и съобщения директорът на КАТ комисар Алекси Стратиев отчете, че от 3 милиона, над милион и 900 хиляди коли вече са пререгистрирани. Сред останалите са технически негодни, откраднати или са собственост на българи, които живеят в чужбина.