Данъчни облекчения за екоавтомобили биха „пречистили” въздуха
Данъчни облекчения за екоавтомобили биха „пречистили” въздуха / снимка: Sofia Photo Agency

Фините прахови частици и азотните окиси са основните замърсители на въздуха в България, близо 60% от българите дишат въздух, в който тези частици са над нормата, а над 20% дишат азотните окиси от трафика на автомобилите. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на околната среда Нона Караджова по повод оповестени данни от доклад на Европейската агенция за околна среда за околната среда в Европа, според които сме на първо място по природозащитни политики, но сме на последно място по чистота на въздуха.

Министър Караджова обясни, че данъчни облекчения за екоавтомобили е една от мерките за облекчаване на трафика на коли, който е сред основните замърсители на въздуха.

Метрото и отделните платна за градския транспорт в София, които помагат за по-бързото предвижване на автобусите и трамваите, също съдействат за това хората да не ползват колите си толкова често, за да спестят време, което пък съдейства за по-малкото замърсяване с азотни окиси.

"Европейската комисия може да ни санкционира, този проблем е пряко свързан със здравето на хората", каза Караджова и уточни, че очаква гражданите по време на изборите да питат кметовете си какво правят те с проблемите за чистотата на въздуха. "Наистина трябва да се намали ползването на горивата, замърсяващи въздуха", посочи Караджова. "Има една идея за данък коли, мярка, която би могла да спомогне за обновяването на автомобилния парк, но това е дълъг процес", каза екоминистърът и повтори, че екологичен данък е само една мярка. "Става въпрос за усилията на общините", подчерта Караджова.

Нона Караджова коментира лаконично скандала със СРС-тата. Тя определи случващото се като добре обмислена акция и посочи, че може да се инсценират всякакви разговори.