Данов: Ще прекратим практиката процедурата за узаконяване на барака и на АЕЦ да е една и съща
Данов: Ще прекратим практиката процедурата за узаконяване на барака и на АЕЦ да е една и съща / снимка: БГНЕС

Нов Закон за строителството, който е по германски модел, ще облекчи издаването на Акт 16 за масовите жилища и ще прекрати практиката процедурата за узаконяване на барака и на атомна централа да е една и съща. Това коментира пред БТА министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

В сегашния Закон за устройството на територията е заложено да се генерират незаконни строежи, смята министърът. С въвеждането на така наречените интелигентни системи за контрол ще се осигури възможност ДНСК да следи ефективно и да предотвратява появата на незаконно строителство на територията на страната. До две седмици се очаква да са готови промените в Закона за устройството на територията, с които ще се облекчат проектантите и строителите.

От следващата година има възможност строителните търгове да се правят по нова наредба, чието въвеждане ще ни доближи до европейските процедури за реализиране на инвестиционни проекти, а това ще предотврати разминаването в критериите у нас с тези на ЕК - това, което предизвика проблеми, свързани с проектите по оперативна програма "Околна среда", каза още министър Данов.

Той посочи, че ако се спазват всички европейски норми на саниране, обновяването на едно жилище не би струвало повече от 30 000 лева по новата наредба, а животът на панелките би се удължил най-малко с още сто години. Задачата ни е, поне в рамките на този мандат, да започне пилотно саниране по евронормите, защото това, което сега се прави, е просто лепене на топлоизолация по фасадите на сградите, вместо да се изследва конструкцията на сградите и да се заздравят връзките в нея, каза министърът.

Общините имат възможност до края на годината да продължат да изпращат своите планове за проекти, с които да се създаде "банка инвестиционни проекти" в министерството. Идеята е, когато останат неусвоени бюджетни или евросредства, веднага да сме готови да ги предложим, каза министърът.

Той съобщи, че се планира от 2014 г. да има фонд, от който да се финансират предпроектните проучвания, за което ще се поиска от финансовото министерство съответна подкрепа. Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" е на стойност 500 млн. лева. Става дума за социално значими проекти за язовири, болници, училища, обществени сгради. Предвижда се до края на годината да се обработят предложенията, след което да се поиска финансиране от програмата за растеж.