Daimler ще произвежда Mercedes-Benz в Унгария
Daimler ще произвежда Mercedes-Benz в Унгария / снимка: БГНЕС

Daimler AG („Даймлер”), вторият по големина производител на луксозни автомобили в света, ще строи в Унгария завод, от който към пазара ще потеглят автомобили с марката Mercedes-Benz, съобщава компанията, цитирана от Bloomberg. Това ще е първият завод на Daimler от десетилетие насам. Строителството му е част от плана на компанията на стойност 1,4 млрд. евро за увеличаване на производството на малки коли.

Daimler ще инвестира 800 млн. евро в първия си завод в Източна Европа. Заводът в Унгария ще бъде построен в град Кечкемет, на 80 км югоизточно от столицата Будапеща. В завода ще работят 2500 души, а първите коли ще слязат от монтажните линии през 2012 година, надяват се от компанията от Щутгарт.

По-ниското заплащане в Унгария, където работниците обичайно получават по 10 евро на час в сравнение с 44 евро на час в Германия може да помогне на Daimler да повиши печалбата си и да се състезава с Volkswagen AG („Фолксваген”) и френската PSA Peugeot Citroen („Пежо-Ситроен”), коментира Bloomberg.

„Пазарът на малки коли е с най-силна конкуренция, която можете да си представите”, обяснява Фердинанд Дуденхьофер, директор на Центъра за автомобилни изследвания в университета в Гелзенкирхен, Германия.