Д. Танев: Бюджет 2014 е изтърван, РБ обаче държи догодина дефицитът да е под 3%
Д. Танев: Бюджет 2014 е изтърван, РБ обаче държи догодина дефицитът да е под 3% / снимка: БГНЕС
Д. Танев: Бюджет 2014 е изтърван, РБ обаче държи догодина дефицитът да е под 3%
75694
Д. Танев: Бюджет 2014 е изтърван, РБ обаче държи догодина дефицитът да е под 3%
  • Д. Танев: Бюджет 2014 е изтърван, РБ обаче държи догодина дефицитът да е под 3%

Бюджетният дефицит тази година ще надхвърли разрешения от ЕК таван от 3%, което означава влизане в процедура по свръхдефицит. Това коментира в интервю за Дарик зам.-председателят на „Движение България на гражданите" Димитър Танев. Представители на Реформаторския блок се срещнаха със служебния финансов министър Румен Порожанов за състоянието на държавните финанси. По думите на Димитър Танев на срещата са получили уверение, че дефицитът в бюджета за догодина ще бъде свален под 3 процента - нещо, на което реформаторите държат.

Представеният в края на септември от служебното правителство вариант за актуализация на тазгодишния бюджет предвиждаше 4% дефицит на касова основа или над 3 млрд. лева, като се планираше поемане на нов държавен дълг от 4,5 млрд. лева с предвидена възможност за ликвидна подкрепа и за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете.

„За 2014 година като че ли за съжаление работата е изтървана. Това, което получихме като аргументи, като позиция, е, че много от разходите, които могат да бъдат спестени или мерки, които могат да бъдат взети, всъщност не са предприети. За да излязат сметките в края на годината, трябва да има допълнителни разходи при оценка на приходите и оттам идва и необходимостта от допълнително финансиране, разбирайте нов дълг", каза Танев.

По думите му така на практика страната ни ще надхвърли бюджетния дефицит от три процента, ще влезе в процедура за свръхдефицит, но ако следващата година дефицитът слезе под три на сто, тоест вземат се всички мерки, за което Реформаторите са получили уверение - че през 2015 година ще спазим тези критерии, ще има смекчаващи вината обстоятелства, тоест държавата няма да страда от това, зам.-председателят на ДБГ. „Има възможност да се твърди, че има причини които са извън управлението на съответното правителство", каза Танев.

На въпрос дали при обсъждането на темата КТБ е станало въпрос след като служебният министър на финансите обеща през ноември да започне изплащането на пари на вложители в КТБ, откъде ще дойдат парите за това, Танев коментира, че единият от източниците и Фондът за гарантиране на влоговете, където обаче средствата са недостатъчни, така че ще се търси допълнителен ресурс, като една от опциите, които се обсъждат, е да бъде дадена възможност на фонда на набере допълнително средства чрез държавна гаранция за това.

Подготвеният законопроект за изменение и допълнение на закона за бюджета дава възможност държавата както да даде допълнително финансиране, така и да даде гаранции за емитиране на ценни книжа от самия фонд, каза Танев.