Coca-Cola и illycaffe създават заедно инстантна напитка
Coca-Cola и illycaffe създават заедно инстантна напитка / netinfo

Първокласната италианска компания за производство на кафе illycaffe Spa („Иликафе”) и Coca-Cola Со. („Кока-Кола”) се обединяват, за да представят на пазара нова инстантна кафе напитка, следвайки примера на Pepsi Cola („Пепси Кола”) и американския производител на кафе Starbrucks („Старбъкс”), предаде Асошейтед прес.

Смесеното дружество обединява натрупания ноу-хау в бизнеса на Illycaffe с маркетинговия опит и дистрибуторските канали на Coca-Cola.

Продуктът ще се базира на студената кафе напитка illyfreddo („Илифредо”), която се продава в магазините на Или в Италия и в чужбина. Преди да започне да се предлага в световен мащаб през 2008 година новата напитка ще бъде пусната на основните пазари в Италия, Гърция и Германия, предаде БТА.

Двете компании съобщиха, че категорията на разтворимите кафе напитки се оценява на малко под 10 млрд. долара (7 млрд. евро), като през последните години е нараснала с темпо от около 10 процента годишно на повечето пазари без Япония, където вече е достигнала връх.

"Тази сделка ще ни позволи да обединим първокласна марка като Или с нашите способности за разработване на нова марка и диструбуторските ни мрежи", коментира главният оперативен директор на Coca-Cola Мухтар Кент.

Президентът на Или, чиято централа е в Триест, Андреа Или заяви, че смесеното дружество ще даде възможност на компанията да спечели нови купувачи.

Семейството, чиято собственост е illycaffe, се слави с изключителната си продукция от подбрани сортове кафе от Бразилия, Централна Америка, Индия и Африка. Компанията разпространява кафето си в над 140 държави, като за миналата година е отчела продажби на стойност 246 млн. евро (349,96 млн. долара), посочва АП.