Citroen ще представи новия си модел с падащ покрив
Citroen ще представи новия си модел с падащ покрив / netinfo

Ситроен (Citroen) ще представи на автомобилното изложение във Франкфурт (Internationale Automobil Ausstellung - IAA) новия си модел C5 Airscape с падащ прокрив. Моделът има система UrbanHybryd за пестене на гориво, която гарантира на концептуалния автомобил отсъствие на шум и вибрации при спиране на двигателя, съобщи ДПА.

Падащият покрив е направен изцяло от карбон, като се отваря автоматично без да се налага шофьорът да отваря горната част на зоната за съхранение на покрива в багажника.

Предната част на автомобила има големи отвори за всмукване на въздухa, дълги заострени фарове, поставени на капака с изразени краища, обраграждащи двата огромни хромови орнамента във формата на обърнато V, знакът на марката Ситроен.

Сивият цвят е избран, тъй като може да варира според светлината и подчертава "елегантния и красив външен вид", съобщи Ситроен.

Системата UrbanHybrid е снабдена с функция на двигателя, която автоматично го изключва, когато автомобилът се движи със скорост по-малко от 6 км./ч. и стъпалото на водача е на спирачния педал. Двигателят автоматично подновява работа, когато водачът отпусне спирачния педал. Системата намалява емисиите на въглероден диоскид с около 24 г./км. при комбиниран цикъл на движение.

Система като еър кондишънинг и радио се захранват от кинетична енергия при фазите на намаляване на скоростта и спиране.

Концептуалният автомобил е снадбен с двигател V6 HDi с филтър за твърди частици, който развива мощност от 150 кВ/208 конски сили. Колата може да върви и с биодизел и има вградена система за теглене при снежни условия, с която представянето на колата се доближава до това на автомобил 4 по 4.