Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а
Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а / БГНЕС
Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а
89776
Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а
Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а
  • Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а
  • Цигарите с нови цени от 1 януари 2017-а

От Нова година цигарите поскъпват с между 10 и 15 стотинки. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му един не българска фирма с агресивно пазарно поведение е застрашавала целия пазар, затова след среща с търговците се е взело решението за връщане към старите ставки.

Според сегашния акцизен календар най-малко се облагаха най-евтините цигари, а луксозните трябваше да поскъпнат повече. Финансовото министерство обаче предлага връщане към старите ставки от 2014 г., според които всички цигари трябва равномерно да поскъпват до 2018-а.

"Анализите от прилагането на променената структура на акциза показаха, че се наблюдава доста агресивно пазарно поведение на някои от търговците, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия. Имах среща с производителите и търговците, които почти единодушно се обединиха около това, че старият вариант е бил по-добър. Т.е. реагираме гъвкаво на това, което е най-добре за пазара", разясни министърът причините за връщането към старата методика.

Цигарите започват да поскъпват

Горанов обясни, че така средният ценови клас цигари ще поскъпне с около 15 стотинки, а по-скъпите с около 10 стотинки. Така с новата методика, ако сега кутия цигари струва 4,90 лева, от 1 януари догодина цената й ще стане 5,05 лева. Луксозните цигари, които струват 6,50 ще поскъпнат до 6,60 лева.

Министърът обаче не уточни с колко ще се увеличат цените на евтините цигари, но вероятно поскъпването при тях ще е най-голямо.

Освен промени в акцизите финансовото министерство предлага и данъчни промени. Сред тях е данъчната декларация за доходите на физическите лица да се подава изцяло онлайн от 2018 г.

Предлага се и въвеждане на ново данъчно облекчение, ако плащаме своите покупки с карта. Условието е поне 80% от доходите им получени по банков път да са използвани за разходи, отново платени по банков път. Данъчното облекчение ще е 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева.