Чрез JESSICA ще финансират проекти за развитие на градска среда
Чрез JESSICA ще финансират проекти за развитие на градска среда / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
До 2015-а трябва да усвоим ? 33 млн., които ще се отпускат чрез JESSICA
32998
До 2015-а трябва да усвоим ? 33 млн., които ще се отпускат чрез JESSICA
  • До 2015-а трябва да усвоим ? 33 млн., които ще се отпускат чрез JESSICA

До края на 2015 година България трябва да усвои и да върне на Брюксел 33 милиона евро, които ще бъдат отпуснати по финансовия инструмент на Eвропейската инвестиционна банка JESSICA („Джесика"). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Чрез нисколихвени кредити, дялово инвестиране и комбинирано финансиране ще се подпомагат проекти за развитие на градската среда в столицата и следващите шест най-големи градове у нас. Парите се отпускат по Оперативна програма „Регионално развитие", но само за проекти, които могат да генерират приходи.

Строителният министър обяви, че предстои Народното събрание да ратифицира финансовото споразумение с Европейската инвестиционна банка за създаване на холдингов фонд. Целта е да се пренасочат парите към столицата и останалите шест големи общини у нас, където ще се създадат два фонда за усвояване на средствата. Единият ще бъде за София, а другият за Пловдив, Варна Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

„Идеята е самите градове да направят оттук нататък конкретната дискусия какви биха могли да бъдат тези проекти и по какъв начин бизнесът може да участва в тях. Ние очакваме много скоро да дойдат идеи примерно от търговските банки, финансовите институции, примерно от компании, които участват и умеят да управляват фондове на БФБ с конкретни идеи за това как те биха могли пък да управляват или да участват в управлението на тези два фонда. Тоест ЕИБ управлява отгоре JESSICA с 33 млн. евро като начало, отдолу има два фонда. Така че ще има скоро време търг за избор на управляващи институции и оттам нататък вече и конкретните проекти", каза той.

По схемата JESSICA ще се финансират проекти за строителство на бизнес центрове, спортни площадки, както и мерки за енергийна ефективност. До 31 декември 2015 година България трябва да върне парите, които пък след това отново ще бъдат инвестирани в подобни проекти у нас.