Чобанов: Надявам се президентът да позволи да се случва бюджетът
Чобанов: Надявам се президентът да позволи да се случва бюджетът / БГНЕС
Хасан Адемов за Бюджет 2013
65759
Хасан Адемов за Бюджет 2013
Петър Чобанов за Бюджет 2013
Чобанов: Надявам се президентът да позволи да се случва бюджетът
  • Хасан Адемов за Бюджет 2013
  • Петър Чобанов за Бюджет 2013
  • Чобанов: Надявам се президентът да позволи да се случва бюджетът

Ако президентът наложи вето върху бюджета, той ще спре социалния пакет от мерки, финансиран с актуализацията. За това предупреди социалният министър Хасан Адемов, след като парламентът окончателно прие новите текстове в Бюджет 2013 г. Финансовият министър Петър Чобанов също призова държавния глава да обмисли намерението си, защото чрез актуализацията ще се осигури разплащане с бизнеса и стабилизиране на размера на фискалния резерв. В изказването си Чобанов опроверга "митове", които са се появили около дебатите по актуализацията.

Министърът потвърди, че се търсят варианти за коледни добавки за пенсионерите. Засега обаче конкретика не може да има, защото трябва да има яснота какви ще са приходите в края на годината.

От трибуната на парламента Чобанов се обърна към президента с думите: "Бих искал да обърна и към г-н президента. Надявам се г-н президентът да позволи бюджетният процес в държавата да продължава да протича гладко и по нормален начин".

"Какво ни дава актуализацията? Тя ни позволява да прекратим политиката, която пречи на растежа, която произволно реже разходи и която генерира просрочени задължения. Актуализацията дава възможност за изпълнение на приоритетите на правителството, в това число коректно отношение към бизнеса и разплащане на задължения в законовите срокове. Тя дава възможност за удовлетворяване на разходи, за които са поети ангажименти или които са недофинансирани, без мисъл как ще бъдат платени в последните месеци на годината. Актуализацията дава възможност за преодоляване на липсата на липсата на резерви по отношение на разходи и дълг. Тя е сигнал към бизнеса и домакинствата за предсказуемост в отношенията, за намаляване на административния натиск и тежест и изграждане на бизнес среда с по-висока конкуренция и възможност за растеж и напредък", заяви още министърът на финансите.

Чобанов Надявам се президентът да позволи да се случва бюджетът
netinfo

По-късно пред журналисти социалният министър Хасан Адемов също се обърна към президента и му напомни, че ако наложи вето върху текстовете или част от текстовете, това означава да ощети някои социални групи.

Коментарът на Хасам Адемов: "Ако той наложи вето върху част от текстовете в приетия закон за актуализация на закона за държавния бюджет, възникват поне два въпроса, които имат социално измерение. На първо място трябва да има обяснение по въпроса защо децата с увреждания, семействата на деца с увреждания няма да могат да получат в рамките на месец или два, докато протече процедурата по евентуалното прегласуване на закона за актуализация на държавния бюджет, няма да получат тази подкрепа. Тя е в размер на 28 лева на месец. И ако става въпрос за месец или два, става въпрос за 56 лева, които тези семейства няма да могат да получат. Другият въпрос, който има социално измерение, е тези допълнителни 40 милиона, които се дават като възможност за увеличаване на квотата на т.нар. ваучери за храна. Което означава, че ако има такова президентско вето, няма да има възможност работници и служители да се възползват от тази допълнителна възможност в рамките на периода, в който тече процедурата по допълнителното разглеждане".

Чобанов Надявам се президентът да позволи да се случва бюджетът
netinfo

Двамата министри не дадоха отговор в какъв размер може да се увеличи минималната работна заплата, защото това е решение, коментирано в тристранния съвет. Д-р Адемов допълни, че трябва да има методика за определянето й и варианти ще бъдат разгледани заедно с работодателите и синдикатите.

Новият дълг вероятно няма да бъде взет през август, тъй като летните месеци са традиционно слаби за пазарите. Петър Чобанов коментира, че матуритетът на заема ще бъде "оптимален", като в момента се правят анализи.

На въпрос на Дарик дали е възможна втора актуализация до края на годината, за което предупредиха и червени депутати, Петър Чобанов отговори, че приходната част в закона е "напрегната", но правителството ще направи всичко възможно да не се стигне до този негативен вариант.