Чобанов: Бюджет 2014 е социален и рестартира икономиката
Чобанов: Бюджет 2014 е социален и рестартира икономиката / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Чобанов: Бюджет 2014 рестартира икономиката
68840
Чобанов: Бюджет 2014 рестартира икономиката
  • Чобанов: Бюджет 2014 рестартира икономиката

Финансовият министър Петър Чобанов напусна пленарната зала доволен от дебатите по бюджета за следващата година. За пореден път той отбеляза, че бюджет 2014 е достатъчно гъвкав с определените в него буфери, което ще гарантира и икономически растеж.

Чобанов благодари на БСП и ДПС, които подкрепят бюджета, както и на останалите парламентарни групи за техните предложения и участието им в дискусиите.

"Това е един по-добър бюджет; бюджет, насочен с грижа към хората; бюджет, който позволява ефективността на публичните разходи да бъде по-висока, тъй като избягва от практиката, наложила се през последните години, да се разхвърлят по малко ресурси на отделните министерства, така че те да усетят увеличение на бюджетите си, което не е непременно свързано с по-висока ефективност", каза финансист номер едно.

Той е категоричен, че бюджетът за догодина може да се определи както като социален, така и като бюджет, който рестартира икономиката и е насочен към ускоряването на икономическия растеж, тъй като без него страната не може бъде средносрочно и дългосрочно финансово стабилна.

Това и е бюджет, който се съобразява с развитието на икономиката, каза Чобанов. Той увери, че бюджет 2014 не пренебрегва фискалната стабилност, а напротив, в средносрочен период е предвидена фискална консолидация и намаление на дефицита до достигане на средносрочната цел, която си поставя.