Чистка в ДФ „Земеделие
Чистка в ДФ „Земеделие / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Общо трима от четиримата шефове на фонд "Земеделие" са сменени още в петък.

Официално министерството на земеделието съобщи само за отстраняването на изпълнителния директор Атанас Добрев.

Неговото място бе заето от Лозана Василева. Оказа се, че в петък са сменени и двама от тримата зам.-изпълнителни директори на фонда. Освободена е зам.-изпълнителната директорка Татяна Ангелова, която досега отговаряше за държавните помощи и програма САПАРД, съобщава "Труд".

"Аз не съм присъствала на управителния съвет на фонда, защото по закон не сме членове на управата, но ме информираха след това, че съм освободена. Не мога да кажа защо моето отстраняване не бе съобщено на сайта на фонда. Аз съм в почивка, надявам се да науча повече в понеделник", обясни Ангелова.

Нейното място ще бъде заето от Иванка Багдатова, която до момента бе шеф "Инвестиционно кредитиране" в централата на фонд "Земеделие" в София.

Освободен е и зам.-изпълнителният директор Николай Дачев. Той до момента отговаряше за директните субсидии за ниви, плащани от ЕС. На негово място ще бъде назначен Живко Живков, който бе шеф на областната дирекция на фонд "Земеделие" във Велико Търново до януари 2014 г.
Поста си запазва единствено зам.-шефката на фонда Атидже Алиева-Вели. В момента тя отговаря за Програмата за развитие на селските райони.

Официално причините за всички смени във ведомството не са посочени.