Чистата печалба на E.ON за периода април-юни е спаднала спрямо 2006 г.
Чистата печалба на E.ON за периода април-юни е спаднала спрямо 2006 г. / снимка: Sofia Photo Agency

Водещата енергийна компания в Европа E.ON (Е. ОН ) отчете спад с 18 на сто на чистата си печалба през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година до 901 млн. евро (1,22 млрд.д.), предаде К2Капитал, цитиран от БТА.

През второто тримесечие на миналата година чистата печалба на компанията е била с 1,1 млрд. евро. Продажбите на E.ON са се понижили с 2,5 на сто до 15 млрд. евро за периода април - юни.

Анализаторите, анкетирани от Блумбърг нюз, очакваха печалбата на E.ON през второто тримесечие да бъде 1,27 млрд. евро при приходи от 15 млрд. евро.

Понижените показатели на E.ON се обясняват с рекордно високите температури, които доведоха да спад на търсенето на природен газ и компанията бе принудена да понижи цените си в Германия и Великобритания.

Въпреки това E.ON не промени прогнозата си за печалбата за цялата финансова година, която се очаква да бъде по-висока от миналогодишната. Компанията обаче не очаква съществена промяна в печалбата от газовите подразделения в Европа и във Великобритания.