Чиновници от КЕВР са били „мотивирани да не проверяват ВЕИ-тата
Чиновници от КЕВР са били „мотивирани да не проверяват ВЕИ-тата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Чиновници от КЕВР са били „мотивирани" да не проверяват ВЕИ-тата
81786
Чиновници от КЕВР са били „мотивирани" да не проверяват ВЕИ-тата
  • Чиновници от КЕВР са били „мотивирани" да не проверяват ВЕИ-тата

Няколко състава на КЕВР са били „мотивирани" да не проверяват ВЕИ-тата. В това се усъмни председателят на парламентарната комисия за проверка на финансовото състояние на енергетиката и съпредседател на Патриотичния фрон Валери Симеонов. Депутатът от БСП Таско Ерменков коментира резултатите от първите проверки на Агенция държавна финансова инспекция (АДФИ) за инвестициите във ВЕИ-тата. Той обясни, че при ценообразуването не са спазвани определени изисквания за разходи, а се е работило със средна цена.

При ценообразуването на енергия от ВЕИ не са спазвани изискванията за разходонормативно определяне на цените, а се е използвала средна цена. Така депутатът от БСП Таско Ерменков коментира резултатите от проверките на АДФИ за инвестициите на ВЕИ-тата. Тоест на база на няколко компонента, сред които инвестиционен план, цена на съоръженията, кредит.

„Всички тези разходи се разхвърлят върху тези години, слага се една прилична норма на печалба, която е приемлива за енергетиката, нещата се приключват и се получава цена, която трябва да отговаря на реалностите. Другото, което се е правило, е да се вземе една средна цена, която в повечето случаи е била по-висока от реалната и въз основа на нея се определят цените, които в дадени случаи излизат по-високи, отколкото би трябвало да бъдат", каза Ерменков.

Доколко това съответства на закона подлежи на допълнителен анализ, обясни още Ерменков:

„При всички положения резултатите ги виждате какви са. Още повече, че тук става въпрос вече не за онези количества, които бяха до 2012 година. Нека не забравяме, че дотогава имахме фотоволтаици около 15 мегавата и само в първата половина на 2012-та станаха над 1000. Тогава вече се направи една от онези големи грешки, които настъпиха", допълни той.

Шефът на парламентарната комисия за проверка на финансовото състояние на енергетиката Валери Симеонов, каза, че по самата работа на ВЕИ-тата, обаче задължението е на КЕВР, която не си е вършила работата. Запитан дали няколко състава на КЕВР не са правили проверки, той отговори:

„Никой не е правил никакви проверки. Работи се само по документи. Затова сме и на този хал, защото КЕВР са се превърнали в чиновници, които приемат всичко, което им е било предоставено и на база на това изчисляват новите цени, които растат нагоре. Друг е въпросът дали някой от КЕВР не е бил мотивиран. За мен доста хора са били мотивирани", каза Симеонов.

Симеонов заяви, че скоро АДФИ ще бъде изслушана за резултатите от първите проверки на ВЕИ-тата.