Червени капиталови пазари в Европа и САЩ
Червени капиталови пазари в Европа и САЩ / netinfo

Последната за тази седмица търговска сесия на Wall Street започна със спад за основните индекси.

Причината е новината за поредната жертва на финансовата криза. Една от най-големите американски банки - Washington Mutual Inc. се срути, след като акциите и изгубиха 80 процента от стойността си от началото на годината. Само от 16 септември вложителите са изтеглили 16,7 млрд. долара. Федералните власти в САЩ затвориха банката, а активите й придоби JPMorgan Chase срещу 1,9 млрд. долара.

Другата причина за спада на капиталовия пазар са разногласията по някои части от плана за стабилизиране на финансовата система.

Индустриалният Dow Jones записва спад от 0,68 на сто до 10 947 пункта. Широкият индекс S&P 500 губи 1,18 процента до ниво от 1194 пункта. Високотехнологичният Nasdaq Composite се понижава с 1.38% до 2156 пункта.

Прекалено много се фокусира върху спасителния план и не достатъчно какво ще бъде след него, заяви Дейвид Бейкър главен инвестиционен директор в North American Management Corp. Не сме оптимисти, че пазарът ще тръгне напред, допълва той.

На червено са и европейските индекси. Причините и тук са същите – затварянето на Washington Mutual Inc. и неяснотите около $ 700 млрд. за спасяването на финансовия сектор. В Германия DAX INDEX е надолу с 1,97 процента до 6051 пункта, а във Франция САС 40 пада с 2,15 процента до 4136 пункта. FTSE 100 в Лондон губи 2,23 процента до 5081 пункта.

На световните валутни пазари доларът загуби леко позиции към единната европейска валута, като търговията след влизането на американските пазари се води над ниво 1.46.

Понижението дойде след информацията за БВП на Съединените щати за второто тримесечие на годината, които показаха, че той е по-нисък от първоначалните прогнози. Според Министерството на търговията БВП на САЩ за второто тримесечие на годината е 2.8%, а не както беше оповестено по-рано 3,3 процента.

Въпреки това наблюдаващи пазарите смятат, че инвеститорите може да започнат да разпродават евро срещу долари, заради опасенията от разпространяване на рецесията в Европа.

Щатската валута допълнително се очаква да получи подкрепа при успешен вот на правителствения план в Америка.

Тази вечер зелените се тръгуват спрямо еврото около 1,4620 долара за 1 евро, а към японската йена за 105.90 йени за 1 долар.

Цената на петрола на стоковите борси се задържа в европейската сесия около $ 105 за барел. Задържането на цените дойде заради липсата на консенсус около плана на администрацията на президента Буш и опасенията за свиване на търсенето на горива при спад на водещата световна икономика. За последните четири седмици потреблението на горива в Съединените щати е с 6.6 процента по-малко спрямо същия период на миналата година.

DarikFinance.bg