Чейни по-богат от Буш
Чейни по-богат от Буш / netinfo

Личното състояние на президента на САЩ Джордж Буш за миналата година е от 7,5 милиона до 20 милиона долара, но то е далеч по-малко от състоянието на вицепрезидента Дик Чейни. Това сочат данните за финансовата отчетност за 2006 година, които всяка година Белият дом публикува по закон, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Буш е собственик на ранчо в Крофърд, щата Тексас, простиращо се върху 640 хектара, където той обикновено прекарва отпуска си и което се оценява на 1 милион до 5 милиона долара. Значителна част от активите си президентът е вложил в държавни облигации, акции на компании и фондове, които са на доверително управление. Освен това президентът на САЩ има суми в различни банкови сметки.

Според финансовия отчет, обявен официално снощи от Белия дом, президентът Буш е получил през миналата година най-малко 20 подаръка на обща стойност 12 364 долара. Сред тях са описани и две дървени пейки, подарени на американския държавен глава от неговите сътрудници по случай Рождество Христово на стойност 1600 долара.

Вицепремиерът Дик Чейни изпреварва значително по лично състояние господаря на Белия дом. Чейни има от 21 милиона до 100 милиона долара. Основните доходи на втория човек в американската държава са свързани с водещата в САЩ корпорация за производство на петролни съоръжения Халибъртън (Halliburton Co.), която той оглавяваше до август 2000 година.

Подаръците на Чейни са 15 на стойност 21 674 долара. Сред тях има термометри, каубойска шапка, ботуши за лов, въдици и колекция от компакт-дискове.

Представител на Белия дом обяви, че няма ограничения за подаръците, които президентът или вицепрезидентът на САЩ могат да получат от американските граждани. По закон обаче те трябва да бъдат посочени в отчета, ако са на стойност над 305 долара. Подаръците от чуждестранни представители се предават в архива и са народно достояние.