Чехи ще въведат електронния билет в транспорта на София
Чехи ще въведат електронния билет в транспорта на София / netinfo

Чешката фирма "Микроелектроника" да бъде избрана от Столичния общински съвет като победител в търга за въвеждане на електронно таксуване в софийския градски транспорт. Това предлага председателят на транспортната комисия към общинския съвет Станимир Зашев. Чехите са предложили за системата най-ниска цена - 2 900 000 евро.

При одобрение от общинския съвет чешката фирма ще монтира електронната система за таксуване за 13 месеца и дава гаранция от 2 години. Класираният на второ място консорциум между полската фирма "Емакс" и словашката "Емтест" предлага внедряване на системата за 12 месеца и гаранция от 5 години, но иска повече пари - 3 507 000 евро. Окончателното решение кой да въведе електронния билет в София ще се съгласува с Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата за системата ще се осигурят от Столичния приватизационен фонд и грант-финансиране от холандското правителство.

На заседанието си този четвъртък Столичния общински съвет ще одобрява програма за развитие на Северните територии на София. Тя предвижда изграждане на нов Североизточен парк с екологичен и СПА център, хидротермални плажове в Чепинци и Гниляне, национален посетителски център "Софийска света гора" между Войняговци и Локорско и увеличение на жилищните територии на север от центъра на града.