Чавес иска да подсили нефтохимическата индустрия
Чавес иска да подсили нефтохимическата индустрия / снимка: БГНЕС

Венецуела планира през следващите пет години да подсили нефтохимическата си индустрия и да вдигне приходите от нея до 100 милиарда долара годишно, предаде Асошиейтед прес. Това заяви президентът на страната Уго Чавес в традиционната неделна телевизионна програма "Ало, президентът ли е?".

До 2013 г. трябва да бъдат създадени около 700 000 работни места в тази област, около десет пъти повече отколкото са сега, и да инвестициите в тази промишленост да са около 20 милиарда долара, предаде БТА.

"Голямата цел на нефтохимическата революция е Венецуела да стане световна сила в нефтохимията", подчерта президентът. За целта тя ще се стреми да получи инвестиции и технологии от чужбина, вкл. от Бразилия, Иран и Русия, каза Чавес.

Освен основната тема венецуелският президент засегна въпроси като южноамериканската интеграция, създаването във Венецуела на социалистическа икономика, проблеми на отбраната, образованието и здравеопазването.

Чавес постави рекорд за продължително участие. При 30-градусова жега Чавес води предаването осем часа и 6 минути без прекъсване. Тъй като основната тема на предаването беше развитието на нефтохимията, то се излъчваше от петролния комплекс на щата Сулия.

Както обикновено, венецуелският президент демонстрира добро настроение, пееше от време на време популярни песни, отговаряше на въпросите и сам задаваше въпроси на присъстващите министри и губернатори.