Чартърните полети са предпочитани за организирани туристически пътувания
Чартърните полети са предпочитани за организирани туристически пътувания / Thinkstock/Getty Images
Чартърните полети са предпочитани за организирани туристически пътувания
73684
Чартърните полети са предпочитани за организирани туристически пътувания
  • Чартърните полети са предпочитани за организирани туристически пътувания

Ръст на чартърните полети през тази година отбелязват летищата София, Бургас и Варна. От Летище София очакват да обслужат 2000 пътници повече в сравнение с миналата година, като най-популярна дестинация се оказва Анталия. За там са около половината чартърни полети, които ще обслужи София. Други предпочитани от българите дестинации са курорти в Гърция и Турция. През тази година за пръв път има и линия Кувейт-София, като тези полети са предимно входящи с туристи от Арабския залив.

Чартърните полети са предпочитани от хората, когато говорим за организирани туристически пътувания. Това показват и данните за увеличението на полетите през тази година. Освен летище София и в Бургас и Варна отбелязват ръст на обслужените пътници. На летище Бургас са разкрити 32 нови дестинации, а на летище Варна 12. Те са както до европейски градове, така и до страни в Африка и Азия.

Какви са приликите и разлики между редовните и чартърните полети уточнява Християн Петков от Летище София:

Редовните полети предоставят малко по-голяма гъвкавост на пътуващите, тъй като редовни полети се изпълняват доста често в седмицата, много пъти и всеки ден, а дори и повече от веднъж дневно до съответната дестинация. Чартърните полети в болшинството от случаите се изпълняват веднъж седмично. По този начин, когато се планира една почивка с чартърни полети, самите туристи трябва да имат предвид времето, което ще прекарат на съответната дестинация, то ще бъде фиксирано. Но пък от друга страна, при пътуване с редовни полети, особено с цел туризъм и почивка в чужбина, самите туристи са ангажирани с индивидуално планиране на всеки един аспект от тяхното пътуване. Докато при чартърните екскурзии на самите туристи им се предлага един пакет от услуги, който включва и самият чартърен полет и по този начин ги улеснява".

Освен повече възможности за планиране на пътуването, редовните полети могат да бъдат на доста изгодна цена. Билетите за чартърните полети са включени в цената на почивката и е трудно да се определи тяхната самостоятелна стойност.

Да не забравяме, че редовните линии биват както традиционните редовни, с които сме свикнали да пътуваме, така и все по-популярните нискотарифни полети, при които се наблюдава една гъвкавост на цената - във всеки един ден може да бъде намерена различна цена", обясни още Християн Петков.

Дали с редовни или чартърни полети, при всички положения пътниците трябва внимателно да се запознаят с условията, които им предоставя съответната авиокомпания. Да обърнат внимание на таксите, включени в цената на билета и на количеството багаж, което могат да пренасят.