Чакъров: Заводът в Шишманци – реалистичен вариант за боклука на София
Чакъров: Заводът в Шишманци – реалистичен вариант за боклука на София / netinfo

Заводът в Шишманци и площадките там са реалистичен вариант за боклука на София, заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Следващите дни министърът и експерти от ведомството ще посетят района, за да преценят възможностите.

Прави се преглед както на всички регионални депа, така и на всички общински. В напреднала фаза е процедурата за издаване на комплексно разрешително за сметището в Шишманци, обясни министър Чакъров. „Освен това има положително решение по ОВОС, трябва да се домонтират сепариращи инсталации. Всичко това би могло да се случи в много кратък период от време, така че това е една реална алтернатива, по която ние ще работим”, каза министърът на околната среда и водите.

В София ще бъде построен завод за отпадъци, но все още не е уточнено местоположението му.Това увери министърът на околната среда и водите, след като приветства студентите от Университета по архитектура, строителство и геодезия и официално откри учебната година.

Пловдивският кмет Славчо Атанасов не може да вземе сам решението за приемане на столичните бали на площадката в Шишманци, обяви самият той. Според Атасанов такова решение е невъзможно без съгласието на останалите общини в региона, които ще преработват боклука си в бъдещия завод за битови отпадъци. Все още се чака и отговор на искането си за 15 млн. лева за довършване на екозавода, които бяха обещани от правителството при приемането на 200 000 тона столичен отпадък в Цалапица преди година и половина.