Цените на петрола може да създадат проблеми на развиващите се икономики
Цените на петрола може да създадат проблеми на развиващите се икономики / снимка: БГНЕС

Рекордно високите цени на петрола имат ограничено въздействие върху световната икономика, но рисковете от сътресения остават високи, каза управляващият директор на Международния валутен фонд Родриго Рато, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Рато увеличеното търсене предизвиква повишаване на цените на петрола, като създава "големи затруднения на пазара".

В реч преди годишната среща на МВФ, която ще се състои този уикенд, Рато съобщи, че Фондът е определил 77 долара за барел в прогнозата си за световната икономика и би могъл да я повиши до 78 долара за барел през 2008 г., като "вероятността е цените да се повишат, а не да се понижават".

Рато допълни, че друг фактор за високите цени на петрола е геополитическото напрежение, като за например посочи зелената светлина, дадена от турския парламент в сряда, за трансгранична военна операция в Северен Ирак срещу кюрдските сепаратисти.

Той отбеляза, че бързо покачващите се цени на петрола могат да създадат проблеми с инфлацията за различни правителства, особено в страните с бързо развиващи се икономики.

Вчера за първи път цената на американския петрол премина прага от 90 долара за барел, достигайки 90,2 долара в електронната вечерна търговия преди отново да спадне до 89,60 долара.