Цените на петрола достигнаха пикови стойности
Цените на петрола достигнаха пикови стойности / netinfo
Най-високи показатели за последните четири седмици достигнаха цените на петрола на световните търговски пазари, предаде ИТАР-ТАСС. Нарастването на търсенето бе предизвикано от доближаването на урагана Феликс до Мексиканския залив и новите изявление на представители на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че картелът няма да увеличава добива на въглеводородна суровина.

В електронната търговия на Нюйоркската търговска борса вчера цената за барел достигна 74,60 долара. Лондонската международна петролна борса закри търговията при цена от 73,41 долара за барел, а растежът за сесията бе 72 цента.

Петролните търговци в момента внимателно следят траекторията на движение на първия есенен ураган Феликс, който до края на тази седмица заплашва да засегне третото по големина в света петролно находище на мексиканското крайбрежие - Кантрел.

Междувременно алжирският министър на енергетиката и мините Шакиб Хелил заяви, че ОПЕК ще запази сегашното равнище на петролно производство и няма да увеличава добива. Световният пазар в момента получава достатъчно количество петрол, подчерта Хелил.

Поредната сесия на ОПЕК ще се проведе на 11 септември във Виена, припомня ИТАР-ТАСС.