Цените на ипотечните кредити останаха същите през юли
Цените на ипотечните кредити останаха същите през юли / netinfo

Седмият месец от годината отмина, но това не донесе нови, по-ниски цени на кредитите. Отново бе подкрепена тенденцията от последните 9-10 месеца. Цените на най-добрите оферти за ипотечни кредити останаха без промяна. По-значимо събитие през изминалия месец изцяло приключилото обединение на една от банковите групи. Това естествено даде отражение върху настоящите стойности на индекси МОИТЕ ПАРИ.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

На практика месец юли не промени с нищо Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Настоящата му стойност е 7.84%, което е само с 1 базисен пункт над предишната му стойност. За тази стойност влияние оказват основно два фактора: промените по най-добрите оферти на банките, както и промяната в структурата на банките, включени в индекса.

През месец юли промени по най-добрите си оферти отчитат две банки. Първата от тях е част от една от най-големите банкови групи у нас. Тя премахва застраховка „Имот” от своите оферти, като поема този разход за своя сметка. Така Годишният процент на разход (ГПР) по тази оферта се подобрява с около 50 базисни пункта.

Другата банка, която променя най-добрата си оферта, я променя в посока нагоре. Тя подобрява един от компонентите, влияещи върху размера на ГПР. Банката намалява годишната си такса за управление от 0.50% на 0.10%. Независимо от това, офертата не се подобрява. Причината е, че застраховките „Имот” и „Живот”, които в случая са задължителни, вече са за сметка на клиента. Освен това се повишава с 20 лв. таксата за юридическо обслужване. Тя вече е 90 лв. В резултат на всички тези промени ГПР по най-добрата оферта на банката се влошава с 29 базисни пункта.

Вижда се, че подобрението при една от банките се неутрализира наполовина от влошаването на офертата на другата. По-горе се спомена, че влияние оказва новата структура на индекса и това е така. Банката, влошаваща офертата си, има чувствително по-висок дял (с почти 10 процентни пункта). Това допълнително неутрализира единственото подобрение по оферта през месеца, дори покачва стойността на индекса с цитирания размер.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

Ситуацията при този индекс е аналогична на тази характерна за Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Разбира се, аналогична е дотолкова, доколкото банките, променящи своите оферти, са същите. За разлика от индекса в лева този в евро подобрява с 1 базисен пункт своята стойност.

Единствената банка, отчитаща подобрение, отново е същата, както при Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN. Причините за подобрението са същите, както и размерът на подобрението.

За разлика от Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN, при Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR банките, влошаващи ГПР по най-добрите си оферти, са с една повече. Едната от тях е същата, както при индекса в левове, поради което няма да бъде анализирана. И тук промените са същите, както размерът на подобрението.

Втората банка, която влошава своята оферта, дължи това на редица промени. На първо място тя подобрява своята лихва, като я понижава с 64 базисни пункта. Това чувствително понижение обаче се неутрализира от таксите за усвояване и за управление. От фиксирани стойности те вече са като процент от кредита, респ. остатъка по главницата. С тези промени таксата за усвояване нараства около 4 пъти, а годишната такса за управление с около 50%. Резултатът е неутрализиране на подобрението в лихвата и влошаване на ГПР по офертата с 12 базисни пункта.

Общото подобрение по офертите в Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR е в размер на 50 базисни пункта, а влошаването - в размер на 41. Така чистото подобрение е в размер на 9 базисни пункта, което от своя страна бива допълнително намалено от дела на банките, влошаващи своите оферти. Сумарно те притежават малко повече от 3 процентни пункта по-висок дял в индекса. Така цялостното падане на Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR се ограничава до 1 базисен пункт, нещо, което означава, че на практика няма промяна.