Индексът на тържищните цени /ИТЦ/ се повиши тази седмица от 1,450 пункта до 1,474 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
До началото на февруари цените на хранителните стоки бяха стабилни и ИТЦ беше средно 1,410 - 4,15 пункта.
Краставиците поскъпват тази седмица със 7,3 процента - до 2,95 лева за килограм, а оранжерийните домати се търгуват по 2,13 лева за килограм - със 6 на сто по-скъпо от предходната седмица.
Цената на зелето се повишава с 13,6 на сто - до 0,50 лева за килограм на едро. По 0,42 лева за килограм се търгуват тази седмица картофите.
Портокалите поевтиняват с едно стотинка до 0,94 лв./кг, а цената на лимоните пада с 0,03 лв. - до 1,27 лева за килограм. Цената на мандарините се увеличава с 0,8 на сто - до 1,25 лв. за килограм. Ябълките поевтиняват с 5,0 процента до 0,96 лева за килограм.
Кравето сирене поскъпва с 1,7 на сто и се продава по 4,88 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10,38 лв./кг - с 0,1 на сто по-скъпо от миналата седмица.
Олиото поевтинява с 0,4 на сто до 2,36 лева за литър, а яйцата се продават по 23 стотинки за брой. Каймата се продава - по 4,83 лева за килограм с 0,6 на сто по-скъпо от миналата седмица. Захарта поевтинява с една стотинка до 2,13 лева за килограм. Брашното тип "500" се търгува по 0,88 лева за килограм.