Цени, данъци и доходи на чело на гръцките вестници
Цени, данъци и доходи на чело на гръцките вестници / netinfo
Тежка зима се задава за домакинствата в Гърция с рекордно покачване на цените на нафтата за отопление до 0,62 евроцента за литър, увеличаване на ДДС с около 1-2 процента и трупане на непосилни дългове, пише днес атинският вестник "Та неа".

В контекста на ценовия скок на горивата вестник "Вима" алармира и за очаквано повишаване на ДДС от 19 на 21 процента. Икономическият екип на кабинета е пред дилема, коментира изданието, цитирано от БТА.

Вестник "Елефтерос" твърди, че правителство обмисля всички варианти, в това число и за увеличаване на ДДС с 1-2 процента, въпреки дадените от икономическия министър уверения, че нямало тайно договаряне за такова увеличение. Самият министър обаче не изключва правителството да вдигне този данък.

Много осигурителни фондове са на "червено", бие тревога международното бюро по труда. Сигналът се подава ден преди стартирането на диалога на правителството със социални партньори за решаване на проблема с пенсионното осигуряване, за който апелира и Европейският съюз, пише вестник "Врадини".

Всички вестници поместват призива на президента Каролос Папуляс за гарантиране на минималните доходи на социално слабите и за достойни пенсии. Държавният глава апелира също и за ускорено реформиране на пенсионно-осигурителната система.