Цената на винетките няма да се покачи чувствително
Цената на винетките няма да се покачи чувствително / netinfo

Винетките няма да бъдат увеличени чувствително от януари. Новите цени на стикерите ще са ясни преди правителството да приеме държавния бюджет за следващата година. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов на семинар в Боровец.

Австрийска компания консултира фонд Републиканска пътна инфраструктура за размера на винетките от следващата година. В момента консултантите замерват пътния поток и състоянието на инфраструктурата, защото размерът на винетките зависи много от тях, коментира Гагаузов, който участва в семинар за децентрализацията на общините.

До две седмици се очаква да приключат преговорите с концесионера на магистрала Тракия, а до края на октомври ще има и решение на правителството, допълни Гагаузов. По думите му не е изключено ако не с е стигне до договор, държавата сама да строи аутобана. Позициите обаче се сближават, коментира той.

100 милиона евро ще е размерът на средствата във фонд ФЛАГ на Министерството, от който ще се дават пари и за инвестиции и в общините, стана ясно по време на семинара. 40 милиона евро от тях ще са от бюджета, а останалите от финансови институции. С тези средства ще се съфинансират инфраструктурни проекти в регионите от догодина. Според строителния министър всички общини които имат нужда, могат да кандидатстват за пари от фонд ФЛАГ.

Годишно общините се нуждаят от около 300 милиона лева за инвестиции. С четвъртата поправка на конституцията ще се даде възможност на общините сами да определят част от данъците, стана ясно по време на семинара. Поправката ще стане факт до края на годината, увери Гагаузов.