Цената на петрола се покачи заради урагана Айк
Цената на петрола се покачи заради урагана Айк / снимка: БГНЕС

Цената на петрола се покачи в началото на седмицата до $ 108 за барел. Причината за това е приближаването на урагана Айк към Мексиканския залив. Компанията Royal Dutch Shell Plc евакуира работниците си и затвори петролните си платформи в Персийския залив.

Новината, че правителството на САЩ ще поеме временно контрола върху ипотечните компании Fannie Mae и Freddie Mac, забави ралито на долара, което даде допълнителен тласък на цената на черното злато.

Към 9:15 часа българско време лекият американски петрол се котира за $ 108.47 за барел, а сорт „брент” е на ниво от $ 104.59 за барел.

Експерти от Raiffeisen Capital Management прогнозираха, че цената на петрола в краткосрочен план се очаква да варира между $ 100-120 за барел. Напълно възможен е и сценарий, при който черното злато може да достигне стойности от $ 200 за барел. Това може да се случи в период от 3 до 5 год. Основание да се очаква подобно увеличение през следващите няколко години дава все по-голямото търсене на ценната суровина от страна на новоиндустриализиращите се държави, коментира Тибор Шиндлер, главен стратег в екипа на „Нововъзникващи пазари в акции" на RCM.

www.DarikFinance.bg