Цената на петрола може да достигне $ 95 в края на 2007 г.
Цената на петрола може да достигне $ 95 в края на 2007 г. / netinfo

Има голяма вероятност цената на барел петрол да достигне 95 долара до края на годината и да бъде 100 долара към 2009 г., прогнозира финансовата група Goldman Sachs („Голдман Сакс”), съобщава в днешния си брой"Интернешънъл хералд трибюн".

Джефри Кари, ръководител на отдела за проучване на световния пазар на Голдман Сакс смята, че намаляващите петролни запаси ще тласнат цената нагоре, освен ако ОПЕК неочаквано не увеличи производството, предаде БТА.

Според друг аналитик на Голдман Сакс - Арджун Матри, който следи петролното производство и рафинериите, в рамките на сегашната икономическа фаза барелът петрол може да достигне рекордно високо равнище, което да се задържи месеци и дори години.

Едно ново прекъсване в доставките на иракски или нигерийския петрол, или военен удар срещу Иран могат да тласнат стремително нагоре спиралата на цените на петрола, се опасява Джон Килдъф от нюйоркското бюро на търговската фирма на фючърси Man Financial („Ман файненшъл”).

Матю Симънс председател и главен изпълнителен директор на хюстънската инвестиционна банка Simmons& Company International („Симънс”), прогнозира, че при определени обстоятелства през следващите три месеца цената на барел петрол може да нарасне три пъти и да надхвърли равнището от 200 долара. Той е на мнение, че в продължение на десетилетия петролът е бил подценяван като стока и едва сега световната икономика започва да признава истинската му стойност."Петролът е все още евтин и беше евтин през по-голямата част на 20-ти век с няколко изключения - през 1973, 1979 и когато Ирак нахлу в Кувейт", заявява Матю Симънс, един от водещите експерти в света по цените на петрола и бивш съветник на президента Буш по въпросите на енергетиката.