Цената на парното в големите градове пада с над 5% от 1 януари
Цената на парното в големите градове пада с над 5% от 1 януари / снимка: sxc.hu
Парното в големите градове пада с над 5% от 1 януари
36477
Парното в големите градове пада с над 5% от 1 януари
  • Парното в големите градове пада с над 5% от 1 януари

От Нова година парното в големите градове ще поевтинее с малко над 5 на сто, потвърдиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране дни преди окончателно да регламентират новите цени на топлоенергията. Това ще е възможно заради понижението в цената на природния газ с малко над 6 процента. През годината обаче цената на парното на няколко пъти скочи съществено - общо с близо 30 процента, така че на фона на общото поскъпване, символичното намаление за Нова година едва ли ще бъде усетено от абонатите. От столичната топлофикация пък се оплакаха, че готвеното поевтиняване на услугата от 1 януари ще влоши финансовото състояние на затъналата в дългове компания.

От Нова година природният газ ще поевтинее с малко над 5 процента, което прибавено към октомврийското понижение на цената с по-малко от процент прави спад с около 6 на сто. Това намаление според Семерджиев дава основание цената на топлоенергията да бъде свалена от 1 януари.

"При всички положения в големите топлофикационни дружества намалението на цената ще бъде по-голямо от 5 процента", категоричен бе той.

В София се предвижда цената на парното да се понижи с 5,2 на сто. Подобен спад обаче ще влоши финансовото състояние на дружеството, което и без това е затънало в дългове към държавния газов доставчик "Булгаргаз". Това коментира бъдещият изпълнителен директор, но към момента заместник изпълнителен директор на столичната топлофикация Стоян Цветанов. "Текущите задължения към днешна дата са от порядъка на около 60 млн. лв., а общите задължения са над 500 млн. лв.", допълни той.

Битовите абонати дължат на "Топлофикация-София" 230 млн. лв., съобщи още Цветанов. По думите му дружеството ще приключи година с близо 17 млн. лв. загуба. Заради предстоящото поевтиняване на парното се очаква загубата през 2011 година да се увеличи до 20 млн. лв.

До месец столичната топлофикация трябва да изготви бизнес план за намаляване на разходите и подобряване на инвестиционната дейност. Според шефа на регулатора Семерджиев столичани плащат високи сметки за парно именно защото компанията не е инвестирала достатъчно в производството си.

"Виждате какви са цените в Плевен и Бургас. Реално могат да бъдат такива и в София", коментира шефът на ДКЕВР.

Енергийният регулатор ще регламентира окончателно новите цени на природния газ и парното за първите три месеца на 2011-а на 27 декември тази година.