Целят предоговаряне на условията по договорите с американските ТЕЦ-ове до края на март
Целят предоговаряне на условията по договорите с американските ТЕЦ-ове до края на март / снимка: БГНЕС, архив
Целят предоговаряне на условията по договорите с американските ТЕЦ-ове до края на март
77519
Целят предоговаряне на условията по договорите с американските ТЕЦ-ове до края на март
  • Целят предоговаряне на условията по договорите с американските ТЕЦ-ове до края на март

До март се очаква да бъдат предоговорени условията по договорите с американските централи ТЕЦ „AES Марица-изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Дефицитът в НЕК е малко над 3 милиарда лева, а за 2014 година - 598 милиона лева, каза още тя и допълни, че поради тази причина са необходими спешни решения. По думите й в момента тече ревизия в енергетиката и се правят проверки на всички дружества в сектора, за да се установи в какво състояние е той.

„В момента текат преговори с двете американски централи ТЕЦ „Марица-изток 1" и ТЕЦ „Марица-изток 3". С колегите от американските централи водим много добър диалог, създали сме две работни групи с колегите от AES и „КонтурГлобал", които водят преговори с цел до края на март да предоговорим условията по договорите с двете американски централи", каза Петкова.

Енергийният министър сподели, че от министерството намират разбиране и подкрепа от страна на американските си партньори, които са и едни от най-големите инвеститори в родната енергетика. „Много се надявам, че съвсем скоро ще имаме възможността да споделим с вас позитивните резултати от тези преговори", каза тя.

Министърът напомни, че контролните органи на финансовото министерство, на Агенцията за държавна финансова инспекция извършват ревизии в НЕК, ТЕЦ Марица-изток 1, ТЕЦ Марица-изток 2 и ТЕЦ Марица-изток 3. Поетапно ще бъдат възлагани инспекции и в други дружества в енергийния сектор без значение дали са частни или държавни дружества.

„Всички тези дружества в сектор енергетика ще бъдат подложени на ревизия, за да видим какво е реалното състояние в сектора", обясни Теменужка Петкова.