Цанова се надява да бъдат възстановени плащания по спрените европрограми в края на октомври
Цанова се надява да бъдат възстановени плащания по спрените европрограми в края на октомври / снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по управлението на средствата от ЕС Илияна Цанова и министърът на околната среда и водите Светлана Жекова се срещнаха в Брюксел с еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

Вицепремиерът Цанова съобщи пред български журналисти, че комисарят е бил запознат със свършеното от служебното правителство по повод спрените европрограми в нашата страна. Очертахме план за действие за възстановяването на спрените плащания от европейските фондове, добави Цанова. Тя изрази надеждата възстановяването на плащанията да настъпи до края на октомври.

Очаква се към средата на октомври пратеници на ЕК да посетят България и да се уверят на място в постигнатия напредък по контрола на изразходването на европейските фондове. Цанова съобщи, че е била постигната договорка по оперативната програма "Регионално развитие" да бъдат разделени осите за градско развитие и за туризъм.

Вицепремиерът отбеляза, че нашата страна е приела налагането на "плоска" финансова корекция от 9,5 процента върху 239 договора на стойност 1,609 милиарда лева (т.е. корекция от близо 153 милиона лева). Ще можем да пренасочим тези средства, България не ги губи, поясни тя. Министър Жекова отбеляза, че основното, по което работи Министерството на околната среда и водите (МОСВ), е изготвянето на сертификат с искане за плащания по европейските програми. По нейните думи при пълна мобилизация на националните проверяващи органи този документ ще може да бъде представен на ЕК през октомври. Вярваме, че са положени достатъчно усилия и са взети мерки, така че да можем да докажем, че тези механизми за контрол работят, посочи министърът. Тя съобщи, че от утре у нас започват разплащания към получателите на 89 милиона евро по програми в обхвата на МОСВ.

Източник: БТА