Бюджетната комисия разисква промени в данъчните закони
Бюджетната комисия разисква промени в данъчните закони / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бюджетната комисия разисква промени в данъчните закони
46843
Бюджетната комисия разисква промени в данъчните закони
  • Бюджетната комисия разисква промени в данъчните закони

Пакетът от промени в данъчните закони ще бъде разгледан в бюджетната комисия в парламента на първо четене. Една от най-съществените промени е повишаването на акциза върху природния газ, с изключение на синьото гориво за битови нужди, което ще остане с нулева ставка. Очаква се новите по-високи ставки върху останалите видове природен газ да влязат в сила от 1 юни догодина, като те ще донесат приход от 10 млн. лева на хазната.

Първоначално предложението бе новите по-високи ставки върху акциза на природния газ да влязат в сила от началото на годината, но после правителството се отказа и реши това да се случи от юни. Освен това с промените в Закона за акцизите и данъчните складове ще бъде намален и акцизът върху бирата, произведена от малки местни пивоварни. И двете изменения са продиктувани от европейските ангажименти на страната ни.

Бюджетната комисия ще разгледа и промените в закона за ДДС, където се очаква 20-процентната ставка за малките хотелиери да бъде изравнена с тази на туроператорите, която е 9%.

Ако бъдат приети предлаганите изменения в Закона за доходите на физическите лица, сумите по вноските към хазната от данъци ще бъдат закръглявани до лев, за да се спестят административни затруднения. Например, ако дължимият данък е 140,02 лева, данъкоплатецът ще внесе 140 лева. С промените се въвежда и задължително деклариране на доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са необлагаеми, в годишен размер над 5000 лв.