Бюджет 2008 е притеснителен за данъкоплатците
Бюджет 2008 е притеснителен за данъкоплатците / netinfo
Данъкоплатците трябва да се притесняват, че в бюджета за следващата година се дават най-много пари за нереформирани сектори като здравеопазването и образованието. Това мнение изрази икономистът Георги Ганев в предаването „Денят” на Дарик радио.

Нормално е да се говори в проценти от Брутния вътрешен продукт след като е минала годината – тогава се разглежда какво е станало, „но когато се планират разходите на държавата, да се иска за тази система толкова процента, за онази – толкова, това е силно развращаващо”, коментира Ганев.

„Идеята на държавния бюджет не е просто да харчиш един пари, а срещу тях да се случва нещо. Тоест, ние като данъкоплатци похарчваме дадени пари, но трябва да получим продукт, т.нар обществено благо – опазено здраве, национална или лична сигурност, правосъдие и усещане за справедливост в обществото. Срещу такива неща пари се дават, но да се наливат пари, а на среща нищо, докато българското средно образование постоянно да затъва – това не е приемливо”, каза още Ганев.