Българският шеф на Сомат разпитван от съда в Щутгарт
Българският шеф на Сомат разпитван от съда в Щутгарт / netinfo

Генералният директор на българската спедиторска компания "Сомат" Иван Попов бе разпитан от съда в Щутгарт във връзка с процес срещу германската транспортна компания "Вили Бец", която е собственик на "Сомат", съобщава електронното издание на в. "Ройтлингер генерал-анцайгер".

Германският превозвач е обвинен, че в периода 1999-2000 г. е наемал нелегално шофьори, в това число и българи от "Сомат", и не е изплащал социалните им осигуровки. Прокурорите считат, че "Вили Бец" е купил "Сомат" само, за да си набавя евтина работна ръка, пише вестникът.

Шефът на "Вили Бец" Томас Бец отхвърля да има нередности в компанията. Той пояснява, че германската страна само е организирала маршрути, а българските шофьори са се водели служители на "Сомат", с което не са подлежали на германското законодателство. Бец определя "Сомат" като стратегически важен партньор с оглед на маршрутите към Азия.

Пред съда Попов, който през разследвания период е бил заместник-генерален директор, заяви, че "Сомат" е самостоятелно предприятие. То само е решавало кои шофьори да изпълняват маршрути към Западна Европа, а Томас Бец, който през 1999-2000 г. е бил председател на управителния съвет, е можел само да дава препоръки. Шефът на "Сомат" подчерта, че сред шофьорите има голям наплив от желаещи за западноевропейските дестинации, тъй като те са сравнително по-леки и по-доходоносни.

Електронното издание посочва, че по случая съдът разчита най-вече на показанията на главния счетоводител на "Сомат", който обаче във вторник е трябвало да отлети обратно за София поради здравословни проблеми. Предшественикът на Попов не може да бъде разпитан, тъй като е починал през 2003 г.