Българският млечен сектор получава 6 млн. евро подкрепа от Европа
Българският млечен сектор получава 6 млн. евро подкрепа от Европа / снимка: БГНЕС, архив

България ще получи 6 млн. евро подкрепа за кризата в млечния сектор. Това стана ясно по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург. Общият пакет, разпределен между страните членки, е в размер на 420 млн. евро.

,,Изключително важен е фактът, че средствата не са от бюджета за кризи, а допълнителен ресурс, който трябва да подкрепи незабавно фермерите", заяви по време на Съвета министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя предложи за тези от мерките като обвързаната подкрепа за животновъдство, при които са минали всички проверки, средствата да могат да се платят авансово на 100% веднага след 16 октомври, а не след 1 декември.

Миналата седмица пред Дарик министър Танева съобщи, че българския млечен сектор е изгубил 52 млн. евро от началото на руското ембарго до края на август тази година. Танева също така обясни, че падането на млечните квоти от април не е довело да увеличение на производството на мляко в Европа, за което тя изброи няколко фактора.