Български ИТ специалисти са готови да разработят софтуер за електронен референдум
Български ИТ специалисти са готови да разработят софтуер за електронен референдум / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българските ИТ специалисти са готови да разработят софтуер, с който да се проведе електронен референдум. Срокът за изпълнение е един месец от поставяне на задачата, а цената няма да надхвърля 500 000 лева, каза за БТА ИТ-консултантът Иван Иванов от фирмата, която е разработила софтуера за електронното преброяване на населението миналата година.

В тази сума се включват и всички разходи за базов и системен софтуер, като бази данни и др., които на по-късен етап могат да бъдат използвани от притежателя им и за други цели, уточни експертът.

За електронен референдум е необходим сериозен софтуерен екип и сериозно тестване за надеждност, сигурност и бързодействие. Специалистите гарантират, че с помощта на "електронни урни" има начин връзката между нашите личните ни данни и информацията за вота ни да не бъде запазена след самото гласуване. Към софтуера ще е нужен и хардуер, който да го обезпечава, необходима е и интернет-свързаност. Иванов отбеляза, че в момента с необходимите сървъри разполагат почти всички държавни институции, например - МТИТС, МРРБ, МВР, НСИ и много други. Въпрос на желание е тази техника да бъде предоставена временно за целите на референдума, допълни Иванов.

Според ИТ-консултанта задачата да се разработи информационна система за референдум е значително по-лесна от тази за преброяването, както заради повечето въпроси, така и поради последващата обработка на информацията. Той припомни, че тогава попълвахме форми от десетки въпроси. Друго предимство на електронното преброяване е това, че резултатите ще са ясни непосредствено след края на референдума.

Основният проблем в такава система е идентифицирането на гражданите. Системата за електронния референдум значително би се улеснила, ако всички вече притежавахме личната карта с чип или имахме лични електронни подписи. По данни на специалисти в момента под един процент от хората в България имат лични електронни подписи. За тези хора

въпросът за електронен референдум ще е улеснен, а за останалите, които не разполагат с електронен подпис, а желаят да осъществят вота си през Интернет, експертите предлагат да се направи предварителна регистрация. Те ще трябва да отидат предварително до своята избирателна секция или община в дните преди референдума. От там ще им бъде издаден случайно генериран номер, който на по-късен етап ще бъде въведен в системата за идентификация.

Гласуването ще се извършва с помощта на този номер, личен електронен адрес, който потребителят ще регистрира преди да осъществи вота си, ЕГН и номер на лична карта. Тази комбинация би затруднила значително търговците на гласове, смятат експертите. Удобството на предварителната регистрация е, че ще има яснота каква част от хората ще гласуват по Интернет, и няма да отидат до физическите урни. Това ще спести доста хартия и други разходи. Иванов напомни, че с електронното преброяване на населението бяха спестени над 3 млн. лева, а при електронен референдум сумата може да е близо един милион лева.

Освен това електронният референдум ще е генерална репетиция към въвеждането на електронни избори, смятат ИТ-специалистите. Към настоящия момент, те обаче не очакват повече от десет на сто от българите да предпочетат електронния референдум и това се дължи на факта, че липсват лични карти с електронен чип и че не всеки гражданин притежава електронен подпис и съответно налага ходене до избирателната секция и вземане на номер за електронно гласуване. При преброяването делът на включилите се по електронен път беше по-голям основно заради това, че един член на семейството можеше да осъществи преброяването на цялото домакинство, каза Иванов.