Българската делегация посети нефтена станция от БТС
Българската делегация посети нефтена станция от БТС / netinfo

Нефтена помпена станция от Балтийската тръбопроводна система (БТС) посетиха общинари и еколози от района, през който се планира да мине трасето на петролопровода „Бургас –Александруполис”. Три станции от подобен тип ще бъдат изградени у нас.

Две от помпените станции ще бъдат на сушата. Все още не е ясно къде ще бъде разположена третата станция, тъй като няма решение за технологията, с която ще бъде изграден терминалът у нас – дали ще е стационарен или плаващ на принципа на буйовете.

При първия вариант ще е в резервоарното стопанство, при втория – на остров „Света Анастасия”, обясниха експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Помпената станция, която видя нашата делегация, обслужва нефтопровода „Ярослав-Приморск” на компанията „Транснефт”. Тя работи от май 2006 година, около 70 души е персоналът й.

Заради изоставане от предварителната програма и липса на време родните общинари и еколози не успяха да посетят подводния преход на река Нева. Тръбопроводът се намира на дълбочина до 10 метра по дъното на реката.