Българите започват да печелят за себе си, не за държавата
Българите започват да печелят за себе си, не за държавата / снимка: DarikNews, таблица: Институт за пазарна икономика

От днес спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. От Института за пазарна икономика съобщават, че за тази година „денят на свободата" за българите, в който преставаме да работим за хазната, е 27 май.

Икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев обясни пред Дарик, че около 40 процента от приходите ни през годината отиват за данъци. Така сумарно първите пет месеца работим за държавата, а останалите седем за себе си.

През годините „преломната" дата се е движела между 23 и 29 май. В повечето страни тя е в началото на май или края на април.

„Правителството не харчи или не взима повече от нас през годините, което се е случвало на други държави, което ни помага и в кризата. Но можеше да бъде и по-добре, можеше този процент и тази дата да се движат в посока надолу. Най-интересният пример е при заетостта - през последните 2-3 години над 100 хиляди човека са си намерили работа, това не се е случвало заради някакви правителствени програми, а заради развитието на икономиката. Сега, в момент на криза съществува въпросът дали трябва да мислим за по-голяма намеса или за по-малка. Нашият отговор очевидно е по-малка", коментира Петър Ганев.

Българите започват да печелят за себе си не за държавата
netinfo