България с 10% инфлация според британски анализатори
България с 10% инфлация според британски анализатори / netinfo

6,4 процента ръст на Брутния вътрешен продукт и 10 на сто инфлация за 2007 г. са прогнозите в последния доклад на „Oxford Business Group” за България. Документът, който е изготвен със съдействието на Министерството на външните работи бе представен днес в присъствието на вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин.

Според анализаторите икономическият растеж за следващата година не би трябвало да е по-нисък от 6,4 на сто, но е възможно забавяне подобно на други страни в преход от Централна и Източна Европа.

В доклада си за 2007 г. анализаторите от „Oxford Business Group” предоставят подробна информация за политическата и икономическата ситуация в България в първата година след присъединяването й към Европейския съюз. Подчертава се, че фискалната политика на страната е стабилна, като основен проблем пред икономиката се очертават липсата на квалифицирани кадри в стратегически области като високите технологии, както и очакваната инфлация. Тя се дължи най-вече на някои изменения в търсенето, дефицитът и наводненията от пролетта и лятото, коментира главният редактор на изданието Андрю Макдауъл.

Наред с анализа на бизнес климата в България, докладът разделя икономиката на отделни сектори и дава подробна информация за нивото на резвитие в тях. Три са обаче отраслите, върху които авторите акцентират като особено важни за страната – енергетиката, високите технологии и туризма.

Последният формира около 10 процента от Брутния вътрешен продукт на страната през 2007 г., допълни Макдауъл. 4,7 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции планира правителството в проектобюджета за 2008 г., каза при представянето на доклада вицепремиерът Ивайло Калфин. За последните три години страната ни е привлякла общо 11,5 млрд. евро чужди капитали.