България поискала от Русия по-изгоден договор с „Газпром”
България поискала от Русия по-изгоден договор с „Газпром” / снимки: DarikNews, Надя Коцева
България поискала от Русия по-изгоден договор с „Газпром”
19143
България поискала от Русия по-изгоден договор с „Газпром”
  • България поискала от Русия по-изгоден договор с „Газпром”

Нов, по-изгоден за страната ни договор с „Газпром” за доставка на природен газ е поискала България от Русия преди около седмица. Това съобщи енергийният министър Петър Димитров при откриването на бизнес форума в рамките на енергийната среща на върха в столицата „Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство”. От „Газпром” обаче са категорични, че ново споразумение няма да се подписва, докато все още е в сила действащият договор за доставка на газ.  Петър Димитров се закани страната ни да не отстъпва пред Москва и за спорните въпроси по строежа на газопровода „Южен поток”.

 

България иска нов договор с „Газпром”. Според Димитров в него Русия трябва да гарантира алтернативно трасе за доставки и държавни гаранции при прекъсването на снабдяването и кризи като януарската. „Искаме да бъдат без посредници не защото посредниците са лоши, а защото при такава ситуация отговорността примерно трябва да се носи от българска компания”, каза енергийният министър.

 

Станислав Циганков от „Газпром” обаче отговори, че Русия ще изчака изтичането на сегашните договори в края на 2010 г. и едва след това ще преговаря за нови параметри. Петър Димитров обясни, че България ще прояви твърдост  пред Москва и за претенциите си по проекта „Южен поток”. "Ще настояваме транзитните такси да бъдат по-изгодни за нас, няма да отстъпим и от искането си да се строят нови тръби, а не да се използват старите, каквото е желанието на Русия. „Газопроводът не е река Дунав и не го правим, за да го съзерцаваме. И трябва да се проследява ясно икономическият интерес на съответната държава”, каза още Петър Димитров.

 

Очаква се по двата спорни въпроса – за „Южен поток” и за новите договори – да имат развръзка още при посещението на премиера Станишев в руската столица след броени дни. По време на бизнес енергийния форум от „Газпром” увериха, че имат готовност  именно другата седмица в Москва да се попише споразумението за „Южен поток”.