България е усвоила 19% от европарите за 14 месеца
България е усвоила 19% от европарите за 14 месеца / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За една година и два месеца България усвои 19 процента от всичките евросредства, за сравнение, за всичките предходни години бяха усвоени 36 процента. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието в оставка на пресконференция след последното заседание на кабинета.

По думите на Златанова общо за периода на това управление изплатените средства възлизат на 4,2 млрд. лв. Тя изрази надежда ускореното усвояване да продължи до края на програмния период. Най-късно другата седмица би трябвало Споразумението за партньорство за следващия програмен период да бъде одобрено, каза вицепремиерът. Тя отчете, че оперативните програми са в процес на съгласуване с ЕК и до средата на октомври, най-късно, трябва да бъдат одобрени. Това означава, че още тази година може да започне изпълнението по новия програмен период, каза Златанова.

По думите й за 1 година и два месеца правителството е трябвало да разработи и да приеме 13 стратегии в различни сектори на управлението. Тя отбеляза, че новият програмен период се планира по различен начин - средствата се раздават срещу реформи. Тези стратегии слагат началото на процес на реформи, който трябва да се развие в следващите години, каза вицепремиерът. Едно от големите постижения на това правителство е, че сложи страната на пътя на реформите с помощта и напомнянето на ЕК, добави Златанова.

 

Източник: БТА