Българинът тегли заем за всичко – от сватба до предизборна кампания
Българинът тегли заем за всичко – от сватба до предизборна кампания / netinfo

Българите вече теглят кредити за всичко – включително за предизборна кампания и ромска сватба. Това показва статистиката на Кредит център. Консултациите при отпускането на заеми за безплани, но въпреки това клиентите предлагали подаръци на служителите, сред които щайга домати и скок с парашут.

В книгата на рекордите на Кредит център влиза пенсионирана актриса с доход от 120 лева, която взема кредит от 800 лева, за да си плати сметката за ток. В знак на благодарност предложила за подарък селската си къща. Кандидат за кмет на неназовано населено място е записал името си в кредитната история с тегленето на 50 000 лева за предизборната му кампания. Напълно нетрадиционно семейство роми са поискали и получили кредит от 3000 лева, за да организират сватбата си. В замяна кредитният консултант получил покана за събитието. Сред другите подаръци са домашно плетени терлици, бутилка домашно мляко и друга с червено вино, домашно прясно мляко. Бременна клиентка на Кредит център успяла да роди между внасянето на документите за заема и одобрението му. До усвояване пък не се стигнало при млада двойка, която подала документи за жилищен кредит, но тъй като се разделили, заемът не е бил усвоен, а пък внесеното капаро за апартамента било задържано от продавача.

Сред финансовите рекорди се записва и клиент, който взел 500 000 евро заем за апартамент в София като месечната му вноска е 3500 евро в продължение на 25 години. Клиент изтеглил кредит за рефинансиране на задълженията си по 5 други заема за общо 45 000 лева, 4 кредитни карти с общ лимит 12 000 лева и един лизинг за 28 000 лева - рефинансиран с ипотечен кредит за лично ползване в размер на 55 000 евро.